Total Pageviews

Monday, 28 February 2011

RESEPI SOUP CLAM CHOWDER


BAHAN-BAHAN
  • ·         30 NOS CLAM LALA
  • ·         100 GM MENTEGA
  • ·         1 LTR AIR
  • ·         150 GM KENTANG- DIPOTONG DADU
  • ·         50 GM BAWANG BESAR- DICINCANG
  • ·         70 GM TEPUNG GANDUM
  • ·         250 ML SUSU SEGAR
  • ·         70 ML KRIM MASAKAN
  • ·         GARAM DAN LADA SULAH SECUKUP RASA
  • ·         TABASCO SECUKUPNYA
  •  
KAEDAH MENYEDIAKAN
  • ·         REBUS LALA DI DALAM PERIUK DENGAN MENUTUPNYA. REBUS HINGGA CENGKERANG LALA TERBUKA
  • ·         TAPIS AIR REBUSAN LALA TERSEBUT DAN ASINGKAN LALANYA
  • ·         AMBIL ISI LALA DAN CINCANG ISINYA
  • ·         MASAK POTATO DI DALAM STOK LALA TERSEBUT HINGGA LEMBUT. ANGKAT DAN ASINGKAN POTATO
  • ·         PANASKAN MENTEGA DI DALAM PERIUK, MASUKKAN BAWANG DAN KACAU SEKEJAP. KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG UNTUK DIJADIKAN ROUX
  • ·         MASUKKAN STOK LALA, RENIH SELAMA 20 MINIT. CAMPURKAN SUSU SEGAR DAN KRIM MASAKAN. KEMUDIAN MASUKKAN LALA DAN POTATO
  • ·         SESUAIKAN RASA DAN KONSISTENSI

No comments:

Post a Comment