BAHAN-BAHAN
- · 30 NOS CLAM LALA
- · 100 GM MENTEGA
- · 1 LTR AIR
- · 150 GM KENTANG- DIPOTONG DADU
- · 50 GM BAWANG BESAR- DICINCANG
- · 70 GM TEPUNG GANDUM
- · 250 ML SUSU SEGAR
- · 70 ML KRIM MASAKAN
- · GARAM DAN LADA SULAH SECUKUP RASA
- · TABASCO SECUKUPNYA
KAEDAH MENYEDIAKAN
- · REBUS LALA DI DALAM PERIUK DENGAN MENUTUPNYA. REBUS HINGGA CENGKERANG LALA TERBUKA
- · TAPIS AIR REBUSAN LALA TERSEBUT DAN ASINGKAN LALANYA
- · AMBIL ISI LALA DAN CINCANG ISINYA
- · MASAK POTATO DI DALAM STOK LALA TERSEBUT HINGGA LEMBUT. ANGKAT DAN ASINGKAN POTATO
- · PANASKAN MENTEGA DI DALAM PERIUK, MASUKKAN BAWANG DAN KACAU SEKEJAP. KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG UNTUK DIJADIKAN ROUX
- · MASUKKAN STOK LALA, RENIH SELAMA 20 MINIT. CAMPURKAN SUSU SEGAR DAN KRIM MASAKAN. KEMUDIAN MASUKKAN LALA DAN POTATO
- · SESUAIKAN RASA DAN KONSISTENSI
No comments:
Post a Comment