BAHAN-BAHAN
- · 3 HELAI ROMAINE LETTUCE
- · 1 ULAS BAWANG PUTIH
- · 1 BIJI TELUR KUNING
- · 1 TSP JUS LEMON
- · 100 ML OLIVE OIL
- · SEDIKIT ANCHOVY FILLET
- · SEDIKIT PARMESAN CHEESE
- · GARAM SECUKUP RASA
- · CROUTON UNTUK HIASAN
KEADAH MENYEDIAKAN
- · BASUH TERLEBIH DAHULU ROMAINE LETTUCE DAN TOSKAN AIRNYA
- · MASUKKAN KEPADA KEPINGAN SEDERHANA BESAR
- · NASUKKAN BAWANG PUTIH DAN ACHOVY DI DALAM MANGKUK ANUNAN. GUNAKAN BELAKANG SUDU UNTUK MENGHANCURKAN ACHOVY
- · SETELAH ANCHOVY HANCUR MASUKKAN TELUR KUNING DAN KACAU HINGGA SEBATI DENGAN MENGGUNAKAN WHIS
- · KEMUDIAN TUANGKAN OLIVE OIL PERLAHAN-LAHAN HINGGA ADUNAN PEKAT. CAMPURKAN JUS LEMON DAN SESUAIKAN RASA DENGAN GARAM
- · SETELAH ITU GAULKAN ROMAINE LETTUCE BERSAMA DENGAN ADUNAN TADI HINGGA SEBATI. SUSUN DIATAS PINGGAN DAN TABURKAN KEJU PARMESAN DAN CROUTON( KERAK ROTI YANG DIPANGGANG )
No comments:
Post a Comment