Total Pageviews

Monday, 28 February 2011

RESEPI CAESAR SALAD


BAHAN-BAHAN

  • ·         3 HELAI ROMAINE LETTUCE
  • ·         1 ULAS BAWANG PUTIH
  • ·         1 BIJI TELUR KUNING
  • ·         1 TSP JUS LEMON
  • ·         100 ML OLIVE OIL
  • ·         SEDIKIT ANCHOVY FILLET
  • ·         SEDIKIT PARMESAN CHEESE
  • ·         GARAM SECUKUP RASA
  • ·         CROUTON UNTUK HIASAN

KEADAH MENYEDIAKAN

  • ·         BASUH TERLEBIH DAHULU ROMAINE LETTUCE DAN TOSKAN AIRNYA
  • ·         MASUKKAN KEPADA KEPINGAN SEDERHANA BESAR
  • ·         NASUKKAN BAWANG PUTIH DAN ACHOVY DI DALAM MANGKUK ANUNAN. GUNAKAN BELAKANG SUDU UNTUK MENGHANCURKAN ACHOVY
  • ·         SETELAH ANCHOVY HANCUR MASUKKAN TELUR KUNING DAN KACAU HINGGA SEBATI DENGAN MENGGUNAKAN WHIS
  • ·         KEMUDIAN TUANGKAN OLIVE OIL PERLAHAN-LAHAN HINGGA ADUNAN PEKAT. CAMPURKAN JUS LEMON DAN SESUAIKAN RASA DENGAN GARAM
  • ·         SETELAH ITU GAULKAN ROMAINE LETTUCE BERSAMA DENGAN ADUNAN TADI HINGGA SEBATI. SUSUN DIATAS PINGGAN DAN TABURKAN KEJU PARMESAN DAN CROUTON( KERAK ROTI YANG DIPANGGANG )

No comments:

Post a Comment