BAHAN-BAHAN
- · 200 GM TEPUNG GANDUM
- · 2-3 TBSP AIR SEJUK
- · 100 GM MENTEGA
- · SEDIKIT GARAM
KAEDAH MENYEDIAKAN
- · TEPUNG DI AYAK BERSAMA GARAM
- · GAUL SERTA RAMAS TEPUNG DAN MENTEGA SEHINGGA MENYERUPAI SERBUK ROTI
- · MASUKKAN AIR DAN GAUL RATA SEHINGGA ADUNAN AGAK LEMBUT
- · REHATKAN DULU ADUNAN PASTRY SETENGAH JAM SEBELUM DIGUNAKAN
- BAHAN UNTUK ISIAN AYAM
- · 1 KEPING DADA AYAM DIPOTONG DADU KECIL
- · ½ CAWAN CAMPURAN SAYURAN
- · 5 BIJI CENDAWAN DIANCANG HALUS
- · 125 ML AIR REBUSAN AYAM
- · ½ TBSP MINYAK MASAK ( OLIVE OIL JUGA BOLEH )
- · GARAM DAN LADA SULAH SECUKUP RASA
KAEDAH MENYEDIAKAN
- · MARJERIN DAN MINYAK DIPIJARKAN DAN TUMIS BAWANG PUTIH SEHINGGA KUNING
- · MASUKKAN TEPUNG GANDUM, GORENG SEBENTAR DAN TUANGKAN AIR REBUSAN AYAM, KACAUKAN BAHAN-BAHAN SUPAYA TIDAK BERBIJI-BIJI.
- · BIARKAN SOS MENDIDIH SEBELUM MEMASUKKAN AYAM, MASUKKAN SELAMA 10 MINIT, MASUKKAN SAYURAN CAMPURAN DAN CENDAWAN BUTANG.
- · MASAKKAN ISI PAI INI SEHINGGA AGAK PEKAT PERASAKAN GARAMNYA
- · ISI INI MESTILAH DISEJUKKAN DAHULU SEBELUM DIISI KE DALAM KULIT PAI
No comments:
Post a Comment