Total Pageviews

Monday, 28 February 2011

RESEPI PAI AYAM



BAHAN-BAHAN

  • ·         200 GM TEPUNG GANDUM
  • ·         2-3 TBSP AIR SEJUK
  • ·         100 GM MENTEGA
  • ·         SEDIKIT GARAM


KAEDAH MENYEDIAKAN

  • ·         TEPUNG DI AYAK BERSAMA GARAM
  • ·         GAUL SERTA RAMAS TEPUNG DAN MENTEGA SEHINGGA MENYERUPAI SERBUK ROTI
  • ·         MASUKKAN AIR DAN GAUL RATA SEHINGGA  ADUNAN AGAK LEMBUT
  • ·         REHATKAN DULU ADUNAN PASTRY SETENGAH JAM SEBELUM DIGUNAKAN
  • BAHAN UNTUK ISIAN AYAM
  • ·         1 KEPING DADA AYAM DIPOTONG DADU KECIL
  • ·         ½ CAWAN CAMPURAN SAYURAN
  • ·         5 BIJI CENDAWAN DIANCANG HALUS
  • ·         125 ML AIR REBUSAN AYAM
  • ·         ½ TBSP MINYAK MASAK ( OLIVE OIL JUGA BOLEH )
  • ·         GARAM DAN LADA SULAH SECUKUP RASA


KAEDAH MENYEDIAKAN

  • ·         MARJERIN DAN MINYAK DIPIJARKAN DAN TUMIS BAWANG PUTIH SEHINGGA KUNING
  • ·         MASUKKAN TEPUNG GANDUM, GORENG SEBENTAR DAN TUANGKAN AIR REBUSAN AYAM, KACAUKAN BAHAN-BAHAN SUPAYA TIDAK BERBIJI-BIJI.
  • ·         BIARKAN SOS MENDIDIH SEBELUM MEMASUKKAN AYAM, MASUKKAN SELAMA 10 MINIT, MASUKKAN SAYURAN CAMPURAN DAN CENDAWAN BUTANG.
  • ·         MASAKKAN ISI PAI INI SEHINGGA AGAK PEKAT PERASAKAN GARAMNYA
  • ·         ISI INI MESTILAH DISEJUKKAN DAHULU SEBELUM DIISI KE DALAM KULIT PAI

No comments:

Post a Comment