BAHAN-BAHAN
- · 4 KPG KULIT LASAGNA
- · 4 KPG ISI KETAM
- · 150 GM ISI IKAN
- · 30 GM CARROT
- · 30 GM BAWANG BESAR
- · 2 ULAS BAWANG PUTIH
- · 200 GM TOMATO COULIS
- · GARAM SECUKUP RASA
SOS BECHAMEL
- · 500 ML SUSU SEGAR
- · ONION PIQUE
WHITE ROUX
- · 250 GM BUTTER
- · 250 GM TEPUNG GANDUM
KAEDAH MENYEDIAKAN
- · DIDIHKAN AIR YANG DICAMPUR GARAM DAN MINYAK UNTUK MEREBUS KULIT LASAGNA. LETAKKAN DIBEKAS LAIN
- · TUMISKAN BAHAN YANG DICINCANG HINGGA NAIK BAU DAN MASUKKAN ISI KETAM SERTA IKAN DAN BIARKAN SEKETIKA. KEMUDIAN MASUKKAN TOMATO COULIS DAN PERLAHANKAN API HINGGA KUAH AGAK PEKAT. SESUAIKAN BAHAN PERASA
- · UNTUK SOS BERCHAMEL, PANASKAN SUSU BERSAMA ONION PIQUE DAN DICAMPURKAN DENGAN ROUX UNTUK MEMEKATKAN SOS TADI
- · SAPUKAN ACUAN DENGAN SEDIKIT MINYAK, LAPISKAN BAHAGIAN BAWAH DENGAN KULIT LASAGNA DAN LETAK INTI DIATASNYA DAN KEMUDIAN SOSO BERCHAMEL DAN AKHIR SEKALI KEJU MOZZARELLA. LAPISKAN ATASNYA DENGAN KULIT LASAGNA. LAKUKAN PROSES INI HINGGA MEMENUHI ACUAN. DIAKHIR LAPISAN SAPUKAN SOS BERCHAMEL DAN TABURKAN KEJU MOZZARELLA
- · BAKAR PADA SUHU 180’C SELAMA 30 MINIT
No comments:
Post a Comment