Total Pageviews

Monday, 28 February 2011

RESEPI SHRIMP BISQUEE SOUP


BAHAN-BAHAN
  • ·         100 GM KULIT UDANG
  • ·         30 GM BAWANG BESAR
  • ·         30 GM CELERY
  • ·         50 GM LOBAK MERAH
  • ·         50 GM MENTEGA
  • ·         1 ULAS BAWANG PUTIH
  • ·         1 TBSP TOMATO PASTE
  • ·         500 ML AIR ATAU STOK IKAN
  • ·         60 GM TEPUNG GANDUM
  • ·         2 TBSP KRIM MASAKAN
  • ·         1 NOS SACHET DE EPICS

KAEDAH MENYEDIAKAN
  • ·         PANASKAN MENTEGA, TUMIS BAWANG PUTIH DAN KULIT UDANG. MASAK HINGGA KULIT UDANG BERTUKAR WARNA KEMERAHAN
  • ·         MASUKKAN MIREPOIX DAN KACAU SEKEJAP. KEMUDIAN MASUKKAN TOMATO PASTE DAN TEPUNG GANDUM
  • ·         MASUKKAN AIR DAN SACHET DE EPICS, RENIH SELAMA 1 JAM. BUANGKAN BUIH SERTA KELADAK DI PERMUKAAN SUP
  • ·         KISAR SUP BERSAMA KULIT UDANG DAN TAPISKANNYA
  • ·         MASAKKAN SEMULA SUP DAN TAMBAH KRIM MASAKAN. SESUAIKAN RASA DAN KONSISTENSI SUP TERSEBUT

No comments:

Post a Comment