BAHAN-BAHAN
- · 100 GM KULIT UDANG
- · 30 GM BAWANG BESAR
- · 30 GM CELERY
- · 50 GM LOBAK MERAH
- · 50 GM MENTEGA
- · 1 ULAS BAWANG PUTIH
- · 1 TBSP TOMATO PASTE
- · 500 ML AIR ATAU STOK IKAN
- · 60 GM TEPUNG GANDUM
- · 2 TBSP KRIM MASAKAN
- · 1 NOS SACHET DE EPICS
KAEDAH MENYEDIAKAN
- · PANASKAN MENTEGA, TUMIS BAWANG PUTIH DAN KULIT UDANG. MASAK HINGGA KULIT UDANG BERTUKAR WARNA KEMERAHAN
- · MASUKKAN MIREPOIX DAN KACAU SEKEJAP. KEMUDIAN MASUKKAN TOMATO PASTE DAN TEPUNG GANDUM
- · MASUKKAN AIR DAN SACHET DE EPICS, RENIH SELAMA 1 JAM. BUANGKAN BUIH SERTA KELADAK DI PERMUKAAN SUP
- · KISAR SUP BERSAMA KULIT UDANG DAN TAPISKANNYA
- · MASAKKAN SEMULA SUP DAN TAMBAH KRIM MASAKAN. SESUAIKAN RASA DAN KONSISTENSI SUP TERSEBUT
No comments:
Post a Comment