Total Pageviews

Monday, 28 February 2011

resepi tart buah-buahan


 


BAHAN-BAHAN
  • ·         125 GM TEPUNG GANDUM
  • ·         ½ TBSP GULA KASTOR
  • ·         SEDIKIT GARAM
  • ·         60 GM MENTEGA
  • ·         1 BIJI TELUR
  • ·         1 TBSP SUSU SEGAR

KAEDAH MENYEDIAKAN

  • ·         TEPUNG DIAYAK BERSAMA DENGAN GARAM
  • ·         GAUL SERTA RAMAS TEPUNG DAN MENTEGA SEHINGGA MENYERUPAI SERBUK ROTI
  • ·         MASUKKAN TELUR, GULA HALUS DAN SUSU
  • ·         GAUL RATA SEHINGGA MENJADI DOH YANG LEMBUT
  • ·         REHATKAN DOH SETENGAH JAM SEBELUM DIGUNAKAN

BAHAN-BAHAN UNTUK KRIM KASTARD

  • ·         250 ML SUSU SEGAR
  • ·         1 BIJI TELUR
  • ·         25 GM TEPUNG KASTARD
  • ·         50 GM GULA KASTOR
  • ·         ½ TSP VANILLA ESEN
  • ·         1 TSP TEPUNG JAGUNG
  • KAEDAH MENYEDIAKAN
  • ·         PANASKAN SUSU SEHINGGA SUAM
  • ·         PUKUL TELUR BERSAMA DENGAN GULA KASTOR
  • ·         GAULKAN TEPUNG KASTARD DAN TEPUNG JAGUNG KE DALAM ADUNAN TELUR
  • ·         MASUKKAN SUSU SUAM TADI KE DALAM ADUNAN TELUR DAN KACAU SEBATI
  • ·         PANASKAN SEMULA ADUNAN TADI DAN MASUKKAN VANILLA ESEN
  •   MASUKKAN DAN KACAU ADUNAN SEHINGGA PEKAT

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment