BAHAN-BAHAN
- · 125 GM TEPUNG GANDUM
- · ½ TBSP GULA KASTOR
- · SEDIKIT GARAM
- · 60 GM MENTEGA
- · 1 BIJI TELUR
- · 1 TBSP SUSU SEGAR
KAEDAH MENYEDIAKAN
- · TEPUNG DIAYAK BERSAMA DENGAN GARAM
- · GAUL SERTA RAMAS TEPUNG DAN MENTEGA SEHINGGA MENYERUPAI SERBUK ROTI
- · MASUKKAN TELUR, GULA HALUS DAN SUSU
- · GAUL RATA SEHINGGA MENJADI DOH YANG LEMBUT
- · REHATKAN DOH SETENGAH JAM SEBELUM DIGUNAKAN
BAHAN-BAHAN UNTUK KRIM KASTARD
- · 250 ML SUSU SEGAR
- · 1 BIJI TELUR
- · 25 GM TEPUNG KASTARD
- · 50 GM GULA KASTOR
- · ½ TSP VANILLA ESEN
- · 1 TSP TEPUNG JAGUNG
- KAEDAH MENYEDIAKAN
- · PANASKAN SUSU SEHINGGA SUAM
- · PUKUL TELUR BERSAMA DENGAN GULA KASTOR
- · GAULKAN TEPUNG KASTARD DAN TEPUNG JAGUNG KE DALAM ADUNAN TELUR
- · MASUKKAN SUSU SUAM TADI KE DALAM ADUNAN TELUR DAN KACAU SEBATI
- · PANASKAN SEMULA ADUNAN TADI DAN MASUKKAN VANILLA ESEN
- MASUKKAN DAN KACAU ADUNAN SEHINGGA PEKAT
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment