Total Pageviews

Friday 11 March 2011

resepi blackpapper steak




bahan-bahan
  • 1/2 kg daging (sebaik-baiknya batang pinang)
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia 1 sudu teh lada hitam biji (boleh juga ganti dengan 1/2 sudu teh lada serbuk, tapi rasanya kurang oomph!)
  • 1 batang lobak merah (dihiris menyerong setebal 1/2 inci)
  • 1/2 cawan kicap manis
  • 1 cawan air
  • 1 ulas bawang besar (dihiris membulat setebal 1/4 inci)
  • 1/2 cawan cendawan butang (kalau yang sebiji-sebiji tu, belah dua. Kalau yang dah siap hiris, tak payah buat apa-apa lagi dah)
  • biji buah tomato (dibelah 4 atau 6)
  • 1/2 sudu teh tepung jagung dicampur dengan
  • 2 sudu besar air (untuk memekatkan kuah)
  • 1/2 sudu teh gula atau secukup rasa
  • 2 sudu besar minyak masak


    caranya
    • Daging dihiris lebar dan setebal 1/2 inci. Bersihkan dan ketepikan.
    • Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.
    • Masukkan daging, bahan dikisar, lobak merah, kicap manis dan air ke dalam periuk yang dalam.
    • Masak atas api sederhana / kecil sehingga daging empuk (pastikan kuahnya tak kering dan tambah air, jika perlu).
    • Sementara daging dimasak, goreng bawang besar hingga layu. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah ini dengan buah tomato.
    • Apabila daging dah empuk, masukkan bawang besar dan tomato berserta minyaknya, cendawan butang, campuran tepung jagung dan gula secukup rasa.
    • Masak atas api kecil selama 3 - 5 minit lagi.Siap untuk dihidang.

    No comments:

    Post a Comment