Total Pageviews

Friday 4 March 2011

resepi ayam masak gajus


bahan-bahan
  • 300gm isi ayam ( potong dadu kecil )
  • 100gm gajus ( goreng garing )
  • 50gm cili kering ( goreng garing dan potong kecil )
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 2 keping daun salad
  • minyak masak secukupnya

bahan a
  • 1 biji cili merah ( potong kecil )
  • 1/2 biji lobak merah ( potong kecil )
  • 1 bawang besar ( dihiris )

bahan b
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu teh serbuk lada putih

caranya
  • ayam digaul dengan tepung jagung dan digoreng sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan
  • tumis bahan a, dan masukkan ayam, gaul sehingga sebati
  • tambahkan bahan b dan kacau lagi sehingga ayam masak dan berwarna kekuning-kuningan
  • angkat dan hiaskan dengan daun salad, taburkan gajus serta cili kering diatasnya

No comments:

Post a Comment